alert arrow-rightCreated with Sketch. calendar check clock delete downloadCreated with Sketch. facebook-sq facebook flickr google-plus home info instagram linkedin-sq linkedin list location mail minus nav-down nav-left nav-right--narrow nav-right nav-up pinterest plus related-documentsCreated with Sketch. rows rss search settings tumblr twitter vimeo vine wordpress youtube

Dalchau Service Center Office

Location

Austin, Texas

Size

85,000 sq. ft.

Design Architect

STG Design

The Most Challenging Aspect was the Design of the Runnel System

LCRA provides energy, water and community services for the people of Texas. They recently required an extension to their service center campus in Austin to accommodate 255 employees. Their desire to create an open office environment led us to design some particularly long beam spans. In addition, we took extra care in the design of the resultant long floor spans to minimize floor vibrations.


The exterior of the 3-story building consists of insulated concrete tilt up panels with conventional composite steel framing on the interior. The northwest and southwest corners of the building incorporate a tall, curtainwall system. Both entrances have a similar glass system as well as grand open staircases.


Rainwater is harvested from the roof through a network of runnels, leading into a rainwater collection tank to the southwest. The most challenging aspect for Datum was the design of the runnel system. The project had several tight design constraints and all of the elements were architecturally exposed to view.