alert arrow-rightCreated with Sketch. calendar check clock delete downloadCreated with Sketch. facebook-sq facebook flickr google-plus home info instagram linkedin-sq linkedin list location mail minus nav-down nav-left nav-right--narrow nav-right nav-up pinterest plus related-documentsCreated with Sketch. rows rss search settings tumblr twitter vimeo vine wordpress youtube

Malone Cliff View Residence

Location

Dallas, Texas

Design Architect

Booziotis & Company Architects

This handsome residence, sitting on top of a bluff, was made possible by a unique and innovative structural system. Post-tensioned, 10-in.-thick concrete supports 17-ft-long cantilever slabs that soar out over the cliff creating dramatic views from balconies and outdoor spaces. The two-story-tall spiraling steel tube that supports the interior stairway is the centerpiece of the architectural design. The foundation was built through a 60-ft.-deep trash fill that required a creative and innovative structural solution.

Related Documents

STRUCTURE: Malone Cliff View Residence Article

Download the PDF

Awards

2015 NCSEA Excellence in Structural Engineering Awards
National Council of Structural Engineers Associations
Excellence in Structural Engineering Awards
Outstanding Project for New Buildings Under $10 Million.

2015 National PTI Project Awards
Award of Merit in the ‘Buildings’ category